Делегація Прикарпаття – активний учасник дискусій конференції «Європа Карпат»

24-26 лютого ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда у складі делегації Прикарпаття на чолі з головою обласної ради Олександром Сичем та разом із першим заступником Василем Гладієм та проректором Ярославом Шинкаруком бере участь у 35-тій міжнародній конференції «Європа Карпат» у Красічині (Республіка Польща).

Проблеми Центральної Європи та Карпатського регіону три дні у Красічині обговорювали провідні політики, журналісти, бізнесмени та діячі культури. Своїм поглядом на найважливіші питання, тісно пов’язані з поточною геополітичною та економічною ситуацією, а також найважливіші виклики, що постають перед регіоном, ділились з учасниками зустрічі, зокрема, віцеспікер польського Сейму Ришард Терлецький, віцеспікер Сенату Марек Пенк, голова канцелярії прем’єр-міністра Марек Кухцінський, міністр освіти Пшемислав Чарнек, міністр клімату та навколишнього середовища Анна Москва, міністр європейських фондів Гжегож Пуда, міністр інфраструктури Анджей Адамчик, єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський та численні гості з країн Вишеградської групи.

В перший день конференції ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда разом з директором Студій східноєвропейських досліджень Варшавського університету Яном Маліцьким презентував Міжнародний центр зустрічей студентської молоді України і Польщі (МЦЗ), що будується у серці Карпат – Микуличині. МЦЗ, на переконання Ігора Цепенди, стане платформою для реалізації спільних з міжнародними партерами проєктів. Зокрема, йдеться про майбутній гірський центр реабілітаційної допомоги для ветеранів війни.

«Переконаний, що Міжнародний центр зустрічей молоді скоро розпочне діяльність. Ми повинні говорити про минуле і сучасне, долати стереотипи, пізнавати себе і будувати спільне майбутнє», – підкреслив ректор.

У суботу Ігор Цепенда виступив на двох дискусійних панелях «Освіта майбутнього і співпраця міжнародна» разом із міністром освіти Пшемиславом Чарнеком та колегами з Collegium Carpathicum, де розповів про роботу університету в умовах війни, а також дискусії «Реалії і цінності Центральної Європи».

В центрі уваги всіх дискусій «Європи Карпат» закономірно була війна в Україні, турбота про українських біженців, освіта для майбутнього, безпека країн Центральної Європи, нова політика Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T) та продовольча автономія Європейського Союзу.

Співорганізаторами конференції є Канцелярія Сейму та Канцелярія Прем’єр-міністра у співпраці з Інститутом польсько-угорської співпраці. Wacław Felczak, GovTech, Міністерство освіти і науки, Міністерство інфраструктури, Карпатський єврорегіон, Перемишльське культурне товариство, Клуби Європи Карпат, Народний університет трьох морів, Collegium Carpathicum.