Традиційна Літературна кавалєрка відбулась на педагогічному факультеті

На педагогічному факультеті Прикарпатського національного університету відбулася гра-презентація дванадцятої Літературної кавалєрки. «Літературна кавалєрка» – авторський проєкт докторки філологічних наук, професорки кафедри фахових методик і технологій початкової освіти Тетяни Качак, спрямований на розвиток дитячого та юнацького читання, популяризацію сучасної української книжки для юних читачів.

Літературна кавалєрка – це побачення з письменниками, видавцями і незабутня зустріч з героями книг. Це – гра-презентація найкращих книг сучасних українських письменників. Зокрема, це: «Мій тато став зіркою» Галини Кирпи – оповідання про Революцію гідності й переживання маленької дівчинки, тато якої загинув на Майдані; «Мої вимушені канікули» Катерини Єгорушкіної – історія дитини, яка через сьогоднішню цинічну війну Росії вимушена покинути власний дім і стати біженкою; «Війна, що змінила Рондо» Романи Романишин і Андрія Лесіва – книжка про незламність і єдність жителів містечка, в яке теж прийшла війна, перетворила місто на руїни, знищуючи все живе; «П’ять колосків. Голодомор. Історії, як зникали українці» Юлії Смаль та Юлії Ганик – книжка, в якій вербально й візуально розкрито тему геноциду українців; «Казка про світло» Христини Лукащук – розповідь, яка конденсує в собі одвічну боротьбу українського народу за волю і право бути українцями на своїй Богом даній землі, історія про те, як світло переможе темряву.

Як зауважила авторка проєкту Тетяна Качак, «захід присвячено нашим мужнім воїнам, завдяки яким ми можемо бути, бути українцями у вільній і незалежній Україні. Присвячена тим, хто боронить нашу землю від московської навали, хто віддав своє життя за наш народ і нашу землю».

Учасниками Літературної кавалєрки стали студентські команди Педагогічного факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника: «Незламні» (ПО-21), «Шість подруг ЗСУ» (ПО-22), «Бандерівки» (ПО-23), «Вільні пташки» (ПО-31), «Хоробрі серця» (ПО-32).

Студентки виконували 4 завдання й дивували оригінальним й креативним представленням команд, уважним прочитанням книг, інсценізацією сюжетів та їх відеопрезентаціями, влучними відповідями на запитання письменників, інтерактивними завданнями для учасників гри.

З вітальними словами до учасників і глядачів звернулися заступниця декана педагогічного факультету Ірина Дідух та завідувачка кафедри початкової освіти Руслана Романишин. Викладач кафедри початкової освіти Олег Довгий зачитав вірш, який написав спеціально для учасників Літературної кавалєрки.

Гру-презентацію оцінювали компетентні члени журі: заступниця декана педагогічного факультету Ірина Ярославівна Дідух, професор кафедри початкової освіти Галина Андріївна Русин, доцент кафедри теорії та методики дошкільної і спеціальної освіти Лариса Миколаївна Круль, бібліотекар Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Віра Федорівна Морицан, сенатор педагогічного факультету Мар’яна Перчик.

Перемогу у Дванадцятій Літературній кавалєрці здобула команда «Бандерівки» (ПО-23), які гратимуть у фінальній грі.

Усі команди нагороджені дипломами та солодкими подарунками.

Такі заходи не тільки знайомлять майбутніх учителів із сучасними книгами для дітей та юнацтва про боротьбу нескореного народу за життя, волю й рідну землю, про геноцид і виживання, про дитячі мрії, вимушені канікули під час війни й прагнення жити у незалежній демократичній Україні, а й стверджують важливість національного виховання юного покоління. «Україна починається з Тебе! Велике починається з малого! Патріотичні цінності закладаються в дитинстві, а дитяча книжка допомагає нам говорити з дітьми про складні речі, формувати в них національну свідомість й любов до України. У межах вивчення дисципліни «Дитяча література та методика навчання літературного читання» ми зі студентами вивчаємо такі книжки й готуємося професійно реалізовувати зміст і завдання літературної освіти в початковій школі», – підкреслила організаторка і модераторка заходу Тетяна Качак.