Відбулися заходи до 150-річчя Лесі Українки

Науковці Коломийського навчально-наукового інституту провели онлайн-семінар «Леся Українка і сучасність» з нагоди 150-ліття від дня народження відомої української геніальної письменниці Лесі Українки.  В заході взяли участь також і студенти денної та заочної форм навчання спеціальностей «Середня освіта (українська мова і література)», «Початкова освіта», «Історія».  

Учасників онлайн-семінару привітав директор Інституту Юрій Плекан. Він наголосив на важливості вивчення творчості Лесі Українки в контексті новітніх викликів ХХІ ст.

Своєю чергою завідувач кафедри філології Микола Васильчук виступив з тематичною доповіддю.

«Не дивина, що в кожного з нас (залежно від віку, начитаності, світогляду, життєвого досвіду) свої Шевченко і Рильський, Іван Франко і – Леся Українка. Леся Українка була вільною людиною з європейськими обширами світорозуміння і мистецького творення”, – зазначив науковець. 

Доктор філологічних наук, професор кафедри української літератури Олександр Солецький під час онлайн-семінару завів мову про Лесу Українку і Василя Стефаника.

«Леся Українка мала особливу симпатію до західноукраїнського літературного середовища, шанувала багатьох тутешніх письменників. Особливо шанувала творчість Василя Стефаника, про що писала у статті «Писателі-русини на Буковині». Стефаника вона вважала наступником Федьковича, водночас підкреслювала його надзвичайний оригінальний талант”, – розповів професор.

Доцент Михайло Ковальчук звернув увагу на використання волинських говірок у творчості Лесі Українки. Про перекладацьку діяльність  поетеси розповів доцент Євгеній Лепьохін. Цікаву інформацію про психологічні аспекти сприйняття біографії Лесі Українки подала доцентка кафедри педагогіки і психології Галина Микитюк, а про вплив образотворчого мистецтва на формування естетичної парадигми творчості Лариси Петрівни Косач вела мову викладачка кафедри педагогіки і психології Юлія Федюк.  Про свої враження від сприйняття творчості Лесі Українки на сучасному рівні розказав у ході онлайн-семінару студент 2 курс спеціальності «Середня освіта (українська мова і література)» Роман Остащук. Своєю чергою студентка 4 курсу спеціальності «Початкова освіта» Олена Морочило продекламувала «Соntra spem spero».  Модерувала захід викладачка кафедри філології Галина Волощук, яка на завершення онлайн-заходу прочитала монолог Мавки з «Лісової пісні» Лесі Українки».

Також викладачка Коломийського навчально-наукового інституту Галина Волощук разом зі студентами провела тематичний захід «Хто Вам сказав, що Я слабка?» в П’ядицькій ОТГ, приурочений 150-літтю від дня народження Лесі Українки.  Учасниками заходу, за умов карантину, стала обмежена кількість осіб з числа вчителів, вихователів та активних громадських діячок ОТГ. Присутнім розповіли про життєвий і творчий шлях відомої письменниці, продекламували вірші письменниці, виконали пісні на слова Лесі Українки. Також під час заходу організатори представили виставку книг за творчістю Лесі Українки.