“Шлях Василя Стефаника” для всієї України

Напередодні 150-річниці з дня народження українського письменника з Прикарпаття Василя Стефаника в Прикарпатському національному університету, який носить ім’я видатного українця, завершився інтелектуальний турнір між учнями навчальних закладів Івано-Франківської області.

Участь у грі-вікторині «Шлях Василя Стефаника» взяли загалом 78 команд з Івано-Франківщини і навіть Закарпаття. Фінальний етап вікторини пройшов у режимі офлайн у стінах Прикарпатського університету в Центрі інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem».

Ідея розробки гри виникла ще рік тому на кафедрі філології Коломийського навчально-наукового інституту ПНУ, розповідає доцентка кафедри Галина Волощук. Працювали над нею впродовж місяця чотири кафедри: філології Коломийського інституту та української літератури факультету філології і комп’ютерних технологій факультету математики та інформатики ПНУ. Розробляли гру загалом п’ятеро осіб: Галина Волощук, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри філології  Коломийського навчально-наукового інституту Прикарпатського національного університету;  Ольга Русакова, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри філології Коломийського навчально-наукового інституту Прикарпатського національного університету; Олександр Солецький, доктор філологічних наук, професор кафедри української літератури Факультету філології Прикарпатського національного університету; Віктор Ровінський, кандидат технічних наук, доцент кафедри комп’ютерних наук та інформаційних систем Факультету математики та інформатики, а також коломийський художник Вадим Дудін, який створив мапу гри.

«Ми розробили унікальну мапу. Фішку кидає карпатська рись – символ ПНУ, вона ставить 20 питань кожному учаснику. Для того, аби перемогти, треба добре знати матеріал. Багато читати. Недостатньо знати лише шкільну програму про Стефаника. Наприклад, у школі вивчають лише один твір Стефаника – «Камінний хрест». У нас же у грі питання стосуються щонайменше семи творів. Грати в гру можуть одночасно 6 осіб, і грати можуть всі охочі – учні, студенти, вчителі, всі, кому цікава творчість Стефаника».

«Якби я свого часу мав можливість пограти в таку гру у школі чи університеті, коли вивчав творчість Стефаника, мені було б набагато цікавіше вивчати матеріал, – говорить Олександр Солецький. – Гра відбувається в супроводі автентичної покутської музики і переносить гравців в епоху кінця ХІХ-початку ХХ ст. Гра доволі інтерактивна і мобільна. Її можна доповнювати, змінювати. У грі є 300 питань. Різні їх комбінації. Гра розпалює до навчання. Ти можеш помилитися, і це спонукає шукати відповідь. Ти вертаєшся до книжки, шукаєш джерело, аби ту загадку розкрити».

Спершу гра була паперовою. Однак, коли про її ідею розповіли ректору ПНУ Ігорю Цепенді, пригадує Олександр Солецький, він одразу ж запропонував зробити її електронною, щоби в гру можна було грати онлайн. За короткий час все було розроблено.

«Ми весь час працюємо над методиками, бо матеріал має сприйматися з використанням інновацій, і тому всі прийшли до висновку, що потрібно створити комп’ютерну гру, за технологіями, які є близькі серцю молоді. Я переконаний, що цей пілотний проєкт вдався. Те, що у грі взяли участь більше 70 команд, і не тільки із Івано-Франківської області, але й із Закарпатської, засвідчує зацікавленість і постаттю Василя Стефаника, і самою формою проведення. Ми переслідуємо одну мету – щоб молода людина отримала необхідну інформацію, засвоїла її, запам’ятала. А коли це організувати ще в цікавій конкурентній грі, то відповідно ця інформація засвоїться на все життя».

Так виникла ідея на основі гри провести онлайн турнір. У фіналі турніру взяли участь представники 12-ти команд – Снятинського ліцею імені Антона Лотоцького, Коломийського ліцею №1 імені Василя Стефаника, Коломийського ліцею №4 імені Сергія Лисенка,  Ланчинського ліцею імені Юрія Шкрумеляка, Снятинського ліцею «Інтелект» Снятинської міської ради, Коломийського ліцею №2, Стецівського ліцею Снятинської міської ради, Ліцею № 25 Івано-Франківської міської ради, Чорнопотоківського ліцею Делятинської ТГ,  Коломийського ліцею №5 ім. Т.Г. Шевченка, Струпківського ліцею Отинійської селищної ради та Прутівського ліцею імені Володимира Самійленка Снятинської міської ради. Їх обрали за результатами І етапу обласного онлайн-турніру комп’ютерної гри-вікторини «Шлях Василя Стефаника» для шкіл Івано-Франківщини, присвяченого 150-річчю видатного письменника, патрона Прикарпатського університету Василя Стефаника, який відбувся 23 квітня.

Третє місце у грі-вікторині взяла команда Коломийського ліцею №5 ім. Т.Г. Шевченка, капітан команди Ольга Пітцик (вчителька Оксана Єна). Друге призове місце отримала команда Коломийського ліцею №2 Коломийської міської ради, капітан Мирослава Мицак, вчителька Лариса Шевчук. Переможцем гри-вікторини стала команда Стецівського ліцею Снятинської міської ради – капітан команди Наталія Малофій, вчителька Надія Курилюк.

«Гра була захоплююча. Емоцій дуже багато. Другий ще більш емоційний. Якщо на першому турнірі ми грали командою, то тут була я сама проти інших учасників. Мої вчителі української мови і літератури старанно мене готували, подавали мені різний матеріал. Василь Стефаник жив у нас у Стецевій, був одружений з Ольгою Гаморак зі Стецеви, тому було справою честі взяти участь у грі, дізнатися про земляка більше. В кількох питаннях я трохи наплутала, але загалом все вдалося», – ділиться враженнями переможниця гри Наталія Малофій.

Прикарпатський національний університет, говорить ректор Ігор Цепенда, і надалі розроблятиме такі проєкти. Вже є ідея на основі пілотного проєкту, присвяченого Василю Стефанику, розробити ігри про всіх українських письменників.

«Ми йдемо ще далі і звернулися до всіх наших колег, які мають, крім основної освітньої програми ще й середню освіту, щоб вони продумали такі комп’ютерні ігри і комп’ютерні конкурси на кожну тему для школярів області, які стануть основою для школярів України», – додав Ігор Цепенда.

Також виникла ідея провести всеукраїнський турнір всеукраїнський на основі гри «Шлях Василя Стефаника». Після того гра з’явиться у вільному доступі для всіх охочих.

Всіх учасників фінальної гри 11 травня 2021 року та їх наставників нагородили цінними подарунками та призами. Крім дипломів та грамот, команди і їхні навчальні заклади отримають збірники творів Василя Стефаника, комп’ютерну техніку, футболки із зображенням символу ПНУ. Вчителі також отримали сертифікати з підвищення кваліфікації на тему «Використання комп’ютерних технологій на уроках української мови та літератури. Комп’ютерна гра-вікторина «Шлях Василя Стефаника» в кількості 30 год (1 кредит ЄКТС)».

  • Фінальний етап гри "Шлях Василя Стефаника"
  • Фінальний етап гри "Шлях Василя Стефаника"
  • Фінальний етап гри "Шлях Василя Стефаника"
  • Фінальний етап гри "Шлях Василя Стефаника"
  • Фінальний етап гри "Шлях Василя Стефаника"
  • Фінальний етап гри "Шлях Василя Стефаника"
  • Фінальний етап гри "Шлях Василя Стефаника"
  • Фінальний етап гри "Шлях Василя Стефаника"
  • Фінальний етап гри "Шлях Василя Стефаника"
  • Фінальний етап гри "Шлях Василя Стефаника"
  • Фінальний етап гри "Шлях Василя Стефаника"
  • Фінальний етап гри "Шлях Василя Стефаника"
  • Фінальний етап гри "Шлях Василя Стефаника"
  • Фінальний етап гри "Шлях Василя Стефаника"
  • Фінальний етап гри "Шлях Василя Стефаника"