Фахівці кафедри біології та екології долучилися до відзначення Дня вишиванки

Кафедра біології та екології факультету природничих наук нашого університету долучилася до низки ініціатив з нагоди відзначення Всесвітнього дня вишиванки. Варто зазначити, що День вишиванки відзначається світовою спільнотою вже 15-ий рік поспіль.

У рамках програми партнерських заходів, що їх ініціювала профспілкова організація ПАТ “Прикарпаттяобленерго”, фахівці кафедри взяли участь в екологічних майстер-класах, екопросвітницьких й екопропопуляризаційних заходах. У контексті останніх науковці-екологи розповіли про причини і наслідки деградації річок; про велич, складність і необхідність збереження лісових екосистем; про засилля пластику і основні правила екологічно грамотного поводження з відходами.

Невипадково, зазначають фахівці-екологи, ювілейний рік Всесвітнього дня вишиванки присвячений українській традиційній музиці та ключовим екологічним проблемам сучасності: висихання річок, вирубки лісів і забруднення довкілля пластиком. Ви запитаєте – “як пов’язані культурна спадщина та екологія?”.  Насправді – взаємопроникливо. Коли певна територія стає непридатною для життя, з часом зникає і вся місцева культура, яка століттями створювалася предками.

Протягом останніх десятиліть в Україні висохло близько 10 тисяч річок. Це означає, що більше не використовуються їхні старовинні назви, зникають з ужитку пісні, казки, легенди, пов’язані з цими річками.

Вирубування лісів загрожує не лише затопленням цілих регіонів, а й, змушуючи жителів постійно відновлювати втрачене, «вимиває» багатство місцевих традицій та звичаїв.

Надмірне використання пластику нав’язує прості швидкі побутові рішення, створюючи споживацьке суспільство, яке все менше схильне заглиблюватися в культуру та історію, а також бути відповідальним за майбутнє.

Науковці Прикарпатського університету роблять чималий внесок для збереження самобутньої природної спадщини, як однієї з найвищих цінностей народу. 

Варто зазначити, що з нагоди відзначення Всесвітнього дня вишиванки кафедра біології та екології факультету природничих наук оголосила конкурс дитячого креативного малюнку на етноекологічну тематику. Кращі 12 робіт будуть відібрані для формування екологічного календаря на 2022 рік, а їх автори отримують цінні призи і заохочення.

Детальніше про умови конкурсу дізнавайтеся за цим посиланням: http://surl.li/ugme

БУКЛЕТ