Делегація університету взяла участь у наукових та мистецьких заходах у Хорватії

Делегація Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника нещодавно  взяла участь у наукових та мистецьких заходах в рамках XIV Центральної маніфестації культури українців Хорватії, присвяченої 120-річчю поселення українців до цієї балканської країни та 30-річчя відновлення Незалежності України. Наш навчальний заклад представили науковці й митці Навчально-наукового Інституту мистецтв – докторка мистецтвознавства, професорка, завідувачка кафедри музичної україністики та народно-інструментального мистецтва Віолетта Дутчак, докторка мистецтвознавства, професорка цієї ж кафедри Ольга Фабрика-Процька, ансамбль танцю «Дивоцвіт» під керівництвом старшого викладача кафедри сценічного мистецтва і хореографії Юрія Скобеля.

Насичена програма святкувань розпочалася з презентації наукових видань, здійснених під редакцією  відомого громадського діяча, голови Українського товариства «Кобзар» м.Загреба, заступника Голови Української громади Республіки Хорватія, головного ініціатора і куратора святкових заходів Ярослава Бурди. Були представлені чотири збірники статей серії “Українці Хорватії: матеріали та документи, видані упродовж 2020 і 2021 рр.”, до яких увійшли й публікації прикарпатських науковців.

Також у міській бібліотеці Загреба пройшла міжнародна наукова конференція, на якій виступили дослідники Хорватії, Сербії, Італії та України, презентуючи свої напрацювання в галузі історії, культурології, релігієзнавства, мистецтвознавства, спрямовані на вивчення діяльності українців на Балканах, зокрема у Хорватії. Так, професорка Прикарпатського університету Віолетта Дутчак у своїй доповіді узагальнила специфіку збереження й представлення української культури на фольклорних фестивалях, зокрема у Хорватії.  Авторську монографію «Народна музична культура лемків і русинів карпатського регіону» та вивчення записів і фіксації музичного фольклору на Балканському півострові українськими дослідниками репрезентувала на конференції професорка ПНУ Ольга Фабрика-Процька.

У межах програми візиту до Хорватії наші викладачі виступили у програмі Першого каналу телебачення Хорватії, налагодили нові наукові зв’язки з представниками навчальних і наукових установ, громад українців Хорватії, Сербії та Словенії.

Всі учасники відзначення 120-річчя поселення українців у Хорватії вшанували нашого славетного Кобзаря – Тараса Шевченка покладанням квітів до його пам’ятника в центрі Загреба, де також з українськими пісням й думами в супроводі бандури виступила професорка Віолетта Дутчак.

Під час святкових заходів відбулися і мистецькі імпрези в Загребі та Крижевцях – хорватських містах, де активно функціонують українські громади. Поряд із професійними й аматорськими колективами Хорватії на концертах блискуче виступили й прикарпатські митці – лауреати всеукраїнських і міжнародних конкурсів та фестивалів – бандуристка, професорка Віолетта Дутчак та ансамбль танцю «Дивоцвіт». Вони зачарували публіку виконанням репертуару українського національного характеру – лемківськими піснями у супроводі бандури, гуцульськими і буковинськими народними танцями. Під вигуки «браво» і «біс» наших митців стоячи вітали всі глядачі!

Відрадно зазначити, що Надзвичайний і Повноважний посол України у Хорватії Василь Кирилич, котрий брав участь в урочистих заходах, відзначив високий науковий і мистецький рівень делегації Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. 

  • Делегація університету побувала в Хорватії