«Ворота в Центральні Горгани» відкрито!

Презентовано унікальну експозицію з 25 копій ретро-світлин у рамках реалізації Прикарпатським національним університетом грантового європейського проєкту “Ворота в Центральні Горгани: міжкультурний діалог на польсько-українському прикордонні”. Більшість представлених університетом фото —авторства прикарпатського фотографа Ярослава Коваля. Після презентації відбулась наукова конференція, що складалася з двох модулів і була присвячена промоції Бойківщини на теренах Франківщини.

У заході за участі ініціатора львівського фотомузею, колекціонера, фотографа Романа Метельського, засновника БФ “Збереження культурної спадщини села Цінева” Ігоря Вінтоніва також взяли участь польські партнери проєкту з Державної академії прикладних наук в місті Хелмі. Модерувала імпрезу Ольга Максимович — авторка і керівниця проєкту “Ворота в Центральні Горгани: міжкультурний діалог на польсько-українському прикордонні”, директорка Карпатського інституту аналітики “FrankoLytics”.

Перед початком події ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда зустрівся з членами польської делегації — експертом проєкту з питань бойківської культурної спадщини, керівником відділу закордонної співпраці Академії прикладних наук в Хелмі Зигмундом Гадзінським, координаторкою проєкту від Академії прикладних наук в Хелмі Наталією Попек, а також головою Брошнів-Осадської територіальної громади Тарасом Манориком, координаторкою проєкту, головною спеціалісткою відділу економічного розвитку, інвестицій і проєктної діяльності Брошнів-Осадської територіальної громади Світланою Мицак та  генеральним директором ТОВ «Науковий парк» «Прикарпатський університет» Романом Бубною.

Митець, роботи якого було сьогодні представлено, був особистим фотографом митрополита УГКЦ Андрея Шептицького та зробив чимало його світлин, зокрема у резиденції в урочищі Підлюте. Більше про справу видатного предка під час презентації розповів родич Ярослава Коваля — засновника БФ “Збереження культурної спадщини села Цінева” Ігор Вінтонів.

Під час першої дискусії «Створення ресурсних передумов промоції спадщини Східної Бойківщини» учасники говорили про туристичну стратегію та потенціал Брошнів-Осадської громади та ділитимуться досвідом створення туристично-інформаційного центру “Центр культурної спадщини Брошнів-Осадської територіальної громади”. Автори проєкту також розказали про перебіг та результати підготовки документації для реєстрації, відновлення та реконструкції пам’ятки спадщини.

Під час другої дискусії було презентовано новий туристичний маршрут “Ворота в Центральні Горгани”, до складу якого автори проєкту залучили сотню об’єктів на території 18 громад Івано-Франківської області. Також обумовлено перспективи промоції спадщини даної території.

До сотні локацій новоствореного маршруту “Ворота в Центральні Горгани” увійшов Історико-краєзнавчий музей культури та побуту Бойківщини (раніше тут була школа) у селі Цінева. Ініціатором його створення був Ярослав Коваль (звідти ж і родом).

Учасники сьогоднішнього заходу також побували там у рамках проходження туристичного маршруту, який розповідає про життя бойків на теренах Франківщини.

Наразі у музеї зберігається 1200 світлин Ярослава Коваля, зокрема, фотографій бойків в етнічних костюмах. А будинок, в якому експонується понад 5 тис. пам’яток матеріальної та духовної культури, збудувала громада в 1910 р. на гроші фірми “Глезінгер”.

Окрім цього партнери проєкту відвідали інтерактивний Центр спадщини Вигодської вузькоколійки та мандрували “Карпатським трамвайчиком”. Ще однією зупинкою учасників став Долинський краєзнавчий музей Тетяни і Омеляна Антоновичів. Також відвідали Василіянський монастир на Ясній Горі у Гошеві.

Довідково: подію організовано за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва європейського інструменту сусідства PBU 2014-2020.

Мета проєкту: популяризувати історико-культурну спадщину бойківського регіону польсько-українського прикордоння на території Брошнів-Осадської ОТГ, посилення міжкультурних зв’язків, імплементація спільних заходів зі збереження спадщини та підвищення туристичної привабливості.

Цілі проєкту:

– проведення транскордонних заходів спрямованих на зміцнення культурних зв’язків, міжкультурного діалогу та співробітництва;

– підготовка та проведення офіційної реєстрації та охорони одного об’єкту культурної спадщини; 

– реалізовувати заходи, спрямовані на популяризацію, просування та підвищення туристичної привабливості культурної спадщини Бойківського району польсько-українського прикордоння на території об’єднаної громади.